The JOY of the Lord is my strength

Yay, another blog entry! God is doing lots of things; as He always is. And I’m actually tuning in to what He is trying to tell me. Life at Covecrest has been a little rough lately. I seemed to slip into the rut pretty easily and noticed that I was losing my joy at the drop of the hat. My mood was fluctuating constantly, and when I look back now, I was regarding my blessings as burdens. Currently, we are discussing Life Teen’s core values for formation. The 7 core values are divided up for formation to be carried out by the missionaries. The value assigned to me was JOY. Somewhat ironic that the value assigned to me is exactly what I am currently struggling with! God knows His children well!

So somewhat reluctant I started preparing for the talk and the formation. I noticed that I heard God speaking to my heart from the get-go. When I went for a run a few days back I asked myself: what is the root of my annoyance, what is depriving me of my joy, where is that disappointment coming from? And I realized that God was telling me: “JJ, where are you looking to find love … joy? In the people around you? They can and will never fulfill you the way I can and want”. And I asked myself: ‘Am I first going to God when something is going on or do I just fuel the annoyance by wallowing in it? Is joy the first thing I toss out when I am irritated?’ When I lose the joy of the Lord, my strength disappears, because it is not rooted in God. When I stray from the source of joy, which is God, everything will slide downhill. I now understand that JOY is a disposition of the heart. Even when I am frustrated, annoyed or sad, deep down I can still be joyful. That true joy is linked to the peace St. Paul talks about: “And the peace of God, which transcends all understanding, will guard your hearts and your minds in Christ Jesus” (Philippians 4:7). That peace and that joy cannot be taken away from me when I am rooted in Christ, who is the source of all peace and joy. I need to ask the Holy Spirit every day to renew my joy because joy is a fruit of the Spirit. True joy is found first in being loved by God and loving Him in return.

My prayer for you all, therefore, as is says in Scripture:

The JOY of the LORD is my STRENGTH ~ Nehemiah 8:10

I am determined to seek God first in all I do. To pray for a steadfast spirit and a heart burning for Jesus through who’s blood I am saved. I notice more and more how much I love receiving the Body and Blood of Christ. We actually become 1 with Christ! We are living tabernacles when we receive the Lord of Lords and King of Kings! I encourage you all to try and attend Mass more frequently during this Lenten season!

The song Joyful Joyful by Casting Crowns has got some amazing lyrics. Copy-paste the link to pull up the youtube audio clip for it. http://www.youtube.com/watch?v=AfNS0nxHXhc

~~~

Dank wil ik uitspreken naar al mijn gebeds partners en donateurs. Met velen van jullie heb ik regelmatig contact. Dank voor de gebeds intenties die jullie me doormailen. Weet dat ik deze graag bij de Heer breng voor het Allerheiligst Sacrament en tijdens de Eucharistie! Binnenkort gaat er weer een nieuwsbrief komen, waar ik een aantal hoogtepunten in wil belichten. Er is nog een ‘glory story’ dat ik even met jullie wil delen. Vorig week heeft het flink gesneeuwd hier. We zitten hier in bergachtig gebied met slingerende steile wegen. Elk weekend komen verschillende parochies en scholen voor retraites hierheen. Door de sneeuw hadden vorige week alle groepen geannuleerd. Paul, Mark en ik reden die zaterdag naar Clayton om naar WalMart te gaan om eten te kopen omdat we zondag (Valentijnsdag) voor de meiden gingen koken. Het sneeuwde al aardig toen we de berg afreden. Toen we 2 uur later terug reden kwamen we op bepaalde stukken amper vooruit door de sneeuw. Op een gegeven moment sprongen Mark en ik uit de auto om te duwen, omdat de wielen blind-draaide en de auto begon te schuiven. We duwde het een stuk de berg op en kwamen langs een andere auto die stil stond. We besloten 100 meter terug te lopen om ook deze auto de berg op te duwen. De bestuurder sprak slecht Engels en ik gaf aan dat hij zijn automaat in 1 moest zetten. Vanuit de -d- (drive) kan je de auto in 2 en 1 zetten, dan remt de auto meer op de motor. Hij vroeg mij om te rijden, dus ik achter het stuur en de rest duwen. Toen we de wagen op de berg hadden vroegen we de eigenaar waar hij naar op weg was. “Covecrest” was zijn antwoord! Ik ben toen met hem in zijn auto gesprongen en zo zijn we schuivend naar Covecrest gereden. Geweldig hoe God werkt als je Hem in iedereen probeert te zien! We hadden ook gewoon kunnen doorrijden, maar we kozen ervoor hulp te bieden. En dan bleek dat deze persoon op weg naar Covecrest was voor de retraite van zijn parochie! Zoiets is geen toeval, maar een ‘divine appointment’ zoals we dat ook wel noemen. Zulke dingen laten me lachen, God heeft een ‘sense of humor!’

Een gezegende Vastentijd!

Categories: Missionary Blogs

Tags:

About the Author